Je kan ook meteen gaan zoeken in het overzicht van de voorbije jaren...

Dit is de lijst voor 2020...

9 apps die je productiever maken in 2020 (Week 53)

Er komen dagelijks wel nieuwe apps op de markt die claimen dat ze je productiviteit naar een hoger niveau kunnen tillen. Veel daarvan is natuurlijk gebakken lucht.

Toch hebben we ze allemaal getest om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Wat je hieronder leest, zijn de beste applicaties die elke student door zijn of haar studententijd helpen.

Lees hier de 9 tips...

Bron: TechPulse van 20 december 2020

Zo houd je jouw inbox proper (Week 52)

Het is niet altijd even eenvoudig om overzicht te bewaren in je mailbox. Berichten blijven maar binnenstromen. Sommige mensen hebben duizenden mails in hun inbox. Zie dan nog maar eens te bepalen waar je nog iets mee moet doen!

Gebruik een ‘clean desk policy’ voor je inbox: daar moeten zo min mogelijk mails in staan. Maar hoe schep je die orde in de chaos?

Lees er hier alles erover...

Bron: TechPulse van 8 december 2020

Dubbele spaties verwijderen in Word (Week 51)

Per ongeluk dubbele spaties getypt in een Word-document? Geen zorgen, die zijn eenvoudig in één keer te verwijderen.

Dubbele spaties zoeken

Err is een simpele manier. Word ziet spaties namelijk ook als lettertekens. Hierdoor kunnen we de functie 'Zoeken en vervangen' gebruiken. Die functie zoekt alle dubbele spaties en vervangt deze allemaal in één keer voor een enkele spatie. Snel en eenvoudig!

 

Dubbele spaties verwijderen

  • Open het Word-document.
  • Klik linksboven op Start.
  • Klik in het veld 'Bewerken' op Vervangen.
  • Een venster opent. Klik in het veld achter 'Zoeken naar' en typ twee spaties.
  • Klik in het veld achter 'Vervangen door' en typ één spatie.
  • Klik op Alles vervangen.
  • Alle dubbele spaties veranderen in een enkele spatie. Klik op Ok > Sluiten

Bron : SeniorWeb nieuwsbrief nr. 44 van 29 oktober 2020

Nieuwe smartphone of tablet kopen? (Week 50)

Toe aan een nieuwe smartphone of tablet, maar weet u niet precies hoe u nu de juiste keuze maakt? Dat is niet gek. Het aanbod is groot en de prijzen liggen soms erg uit elkaar. Kijk daarom vooral goed naar wat u zelf belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een goede camera, veel ruimte voor video's of alleen bellen of videobellen en wat internetten.

Lees er hier alles erover...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 48 van 26 november 2020

Touchpad uitzetten op Windows-laptop (Week 49)

touchpad-aan-uit-thumb

 

Gebruikt u liever een losse muis tijdens het werken op een laptop? Schakel dan het ingebouwde touchpad uit. Zo verspringt de muisaanwijzer op het beeldscherm niet per ongeluk.

Wat is een touchpad?

Het touchpad (ook wel trackpad) is het vlak op een laptop waarmee de muisaanwijzer wordt bestuurd. Door het vlak aan te raken en uw vinger te slepen, verplaatst de muis. Veel mensen vinden een gewone muis prettiger werken, zeker als zij langer gebruik maken van de laptop. Het touchpad blijft echter actief bij het aansluiten van een losse muis. Dat kan vervelend zijn, als u het touchpad aanraakt en de muis naar de andere kant van het scherm springt.

Aan of uit via sneltoets

Op veel laptops is het touchpad met een sneltoets aan of uit te zetten. Staat er een tekentje van een touchpad Touchpad icoon op uw toetsenbord? Dan gaat uitschakelen als volgt:

  • Druk de Fn-toets in en houdt deze vast terwijl u de toets met het touchpad indrukt.
  • Laat de toetsen los. Het touchpad is nu uitgeschakeld.
  • Herhaal de handeling om het touchpad weer in te schakelen.

Aan of uit via Instellingen

Is er geen sneltoets? Ga dan als volgt te werk in Windows 10:

  • Klik op Start.
  • Klik op Instellingen Windows Instellingen.
  • Klik op Apparaten.
  • Klik links op Touchpad.
  • Klik op het schuifje waar ‘Aan’ bij staat, om het touchpad uit te schakelen. Er verschijnt nu ‘Uit’.

Touchpad weer inschakelen?

  • Klik opnieuw op het schuifje. Er verschijnt nu ‘Aan’.

Het touchpad altijd uitschakelen bij het gebruik van een muis?

  • Verwijder het vinkje bij ‘Touchpad ingeschakeld laten wanneer een muis is aangesloten’.

Bron : SeniorWeb nieuwsbrief van november 2020

Google Photo's beperking (Week 48)

We hebben Google Foto's meer dan 5 jaar geleden gelanceerd en sindsdien is het uitgegroeid tot veel meer dan alleen een app waarmee je je foto's kunt beheren. Het is de plek waar je kunt terugkijken op je herinneringen als je je een beetje nostalgisch voelt.
Er staan nu meer dan 4 biljoen foto's en video's op Google Foto's (waaronder die van jou). Elke week worden er een indrukwekkende 28 miljard nieuwe foto's en video's geüpload. Omdat we plaats willen bieden aan nog meer van je herinneringen en Google Foto's willen voorbereiden op de toekomst, kondigen we een wijziging in ons opslagbeleid aan.

Vanaf 1 juni 2021 tellen alle nieuwe foto's en video's waarvan je een back-up maakt in hoge kwaliteit mee voor de 15 GB gratis opslagruimte die je bij je Google-account krijgt (of eventuele extra opslagruimte die je hebt gekocht), net als bij andere Google-services zoals Google Drive en Gmail.

Deze wijziging geldt niet voor alle foto's en video's waarvan je vóór 1 juni 2021 een back-up in hoge kwaliteit maakt. Deze back-ups tellen dus niet mee voor de opslagruimte van je Google-account. Dit geldt voor alle bestaande content die je hebt geüpload in hoge kwaliteit.

We hebben goed nagedacht over deze beslissing en begrijpen dat dit een grote verandering is. Daarom willen we je ruim van tevoren op de hoogte brengen en je hulpbronnen bieden zodat je kunt bepalen hoe jij met deze verandering wilt omgaan.

Moet ik nu al iets doen?

Nee, je kunt Google Foto's blijven gebruiken om back-ups te maken van je foto's en video's. Na 1 juni 2021 nemen we contact met je op en sturen we je herinneringen als je de opslaglimiet bijna hebt bereikt. Voor de meeste gebruikers duurt het waarschijnlijk jaren voordat ze actie moeten ondernemen.

Wanneer bereik ik de opslaglimiet voor mijn gratis 15 GB?

We hebben een gepersonaliseerde schatting gemaakt waaraan je kunt ziet hoelang het duurt voordat je je quotum bereikt. Voor deze schatting kijken we naar hoe vaak je back-ups van foto's, video's en andere content maakt in je Google-account.

Wat kan ik doen om mijn opslagruimte te beheren?

Op 1 juni 2021 lanceren we een nieuwe tool voor opslagbeheer waarin je makkelijk slecht belichte, onscherpe of andere content kunt vinden die je niet wilt bewaren. Je kunt ook meer opslagruimte kopen via Google One (waar beschikbaar).

We zijn blij dat je voor Google Foto's kiest om je herinneringen beveiligd te bewaren. Door deze wijziging kunnen we blijven voldoen aan de groeiende vraag naar foto-opslagruimte en Google Foto's verder ontwikkelen voor de toekomst.

Voor meer informatie over deze wijziging kun je dit Helpcentrum-artikel of deze blogpost lezen.

Team Google Foto's

Bron: Google november 2020

Digitale handtekening zetten, hoe werkt dat? (Week 47)

Als u een document digitaal moet invullen, wordt soms om een digitale handtekening gevraagd.
Hoe ondertekent u zo’n document?

Lees er hier alles erover...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 45 van 5 november 2020

Cloud diensten, een overzicht... (Week 46)

Cloud is een populaire term, maar wat betekent het eigenlijk precies? Lees in dit artikel alles over online opslaan in de Cloud.

Lees er hier alles erover...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 46 van 12 november 2020

Google Contacten: het digitale adresboek (Week 45)

Gebruik Google Contacten als digitaal adresboek, als plek voor een back-up van contactinformatie of om contacten uit te wisselen tussen apparaten.

Lees hier alles erover en ga maar snel aan de slag...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 43 van 22 oktober 2020

Sneltoetsen gebruiken in Windows (Week 44)

Sneltoetsen gebruiken in Windows

Sneltoetsen zijn een aanvulling op de muis of het trackpad. Gebruik combinaties van twee of meer toetsen om veelgebruikte handelingen op de pc uit te voeren.

Sneltoetsen in Windows

Sneltoetsen zijn combinaties van twee of meer toetsen op het toetsenbord. De term 'snel' geeft al aan waar ze voor zijn bedoeld: met deze toetsen voert u snel een bepaalde handeling uit binnen Windows. Denk aan het tussentijds opslaan van een document of het kopiëren en plakken van tekst. Er zijn veel sneltoetsen die werken binnen Windows en Windows-programma's. Maar ook andere toepassingen, zoals Word en Excel, kennen hun eigen sneltoetsen. En binnen browsers zoals Chrome, Edge en Firefox zijn sneltoetsen ook te gebruiken.

Voordelen en nadelen van sneltoetsen

Sneltoetsen hebben één heel groot voordeel: u gebruikt de muis minder. En dat is goed nieuws voor handen, polsen en onderarmen. Het is goed om computerwerk af te wisselen met iets anders. Maar wie lang aan een document of stuk werkt, zit ongemerkt lang met de hand op de muis. Door sneltoetsen te gebruiken, wisselen computergebruikers de muis af met het toetsenbord.
Ook bespaart het werken met sneltoetsen een beetje tijd. Een bekende sneltoets is bijvoorbeeld Ctrl+S om een bestand op te slaan. Dit gaat vlotter dan de muis pakken, het menu opzoeken en op 'Opslaan' klikken.
Voordelen van sneltoetsen zijn dus dat het sneller werkt en de muis minder wordt gebruikt. Maar wie voor het eerst met sneltoetsen werkt, kan het ook nadelig vinden. Er zijn namelijk heel veel sneltoetsen en die kennen de meeste computergebruikers niet allemaal. Ze ontdekken, onthouden en aanleren kan tijd kosten. Zeker als u eraan gewend bent overal de muis voor te gebruiken. Het helpt om een lijstje te maken van sneltoetsen die handig zijn voor u, en dit uit te printen. Onderbreek het werk elke keer als u op de pc iets doet waar een sneltoets voor is. Gebruik dan de sneltoets. Door dit steeds weer te doen en vol te houden, wordt de sneltoets een gewoonte. Na een tijdje is sneltoetsen gebruiken een tweede natuur.

Sneltoetsen gebruiken met het toetsenbord

Sneltoetsen zijn combinaties van twee en soms drie toetsen. U hoeft ze niet alle twee of drie precies op hetzelfde moment in te drukken. Sneltoetsen indrukken, werkt anders. Een voorbeeld: de sneltoets Ctrl+S. U denkt misschien dat het gaat om de toets Ctrl (vaak linksonder op het toetsenbord), het plusteken + en de hoofdletter S. Goed nieuws: het is simpeler. Het plusteken hoeft u niet in te drukken, en u hoeft ook geen hoofdletter te maken. Deze sneltoets gebruikt u als volgt:

  • Druk de eerste toets (de Ctrl uit het voorbeeld) in en houd die ingedrukt.
  • Druk met een andere vinger of de andere hand de tweede toets in, en zo nodig de derde. In dit voorbeeld is dit de letter 's'. Het bestand wordt opgeslagen.

Voor sneltoetsen met twee onderdelen gebruiken mensen meestal twee handen. Gaat het om drie delen, dan gebruiken mensen bijvoorbeeld de duim en wijsvinger van de ene hand voor de eerste twee toetsen, en een vinger van de andere hand voor de laatste toets. De meeste sneltoetsen beginnen met Ctrl, Shift of de Windows-toets (met het Windows-teken).
Nog een voorbeeld: de sneltoets Ctrl+C om geselecteerde tekst of een geselecteerde afbeelding te kopiëren.

  • Selecteer de tekst of afbeelding met de muis.
  • Druk op het toetsenbord de Ctrl-toets in houd deze ingedrukt.
  • Druk met een andere vinger de letter C in (niet de hoofdletter, gewoon de toets met de letter C). Het plusteken in sneltoetsen staat er dus alleen voor de duidelijkheid, u hoeft niet op de + te drukken.
  • Laat de toetsen los zodra de functie is geactiveerd of de handeling is uitgevoerd.

Bekijk in deze video hoe het werkt. De sneltoetstoren uit de video is helaas niet meer verkrijgbaar.

De sneltoetsen van Windows

Er zijn tientallen sneltoetsen en het kan lastig zijn ze te onthouden. Maar op een gegeven moment krijgt u favoriete sneltoetsen en hoeft u er niet meer over na te denken. Uw vingers onthouden de toetsen zelf, net als bij blind typen of bij pianospelen. Begin eens met wat sneltoetsen die u vaak gebruikt tijdens alledaagse bezigheden op de computer:

Veelgebruikte sneltoetsen zijn:

  • Ctrl+S: een bestand tussentijds opslaan.
  • Ctrl+A: alles in een bestand of op een scherm selecteren.
  • Ctrl+C: het geselecteerde kopiëren.
  • Ctrl+X: het geselecteerde knippen.
  • Ctrl+V: het geselecteerde plakken.
  • Ctrl+B: het geselecteerde vet maken.
  • Ctrl+I: het geselecteerde cursief maken.
  • Ctrl+U: het geselecteerde onderstrepen.
  • Ctrl+Z: een vorige handeling ongedaan maken.
  • Ctrl+Y: de vorige handeling opnieuw uitvoeren.

Tip: sneltoetsen worden vaak weergegeven met een hoofdletter, zoals hierboven ook staat. Dat kan verwarrend zijn, want de sneltoets is met de kleine letter. Probeer dus niet een hoofdletter te maken als u een sneltoets gebruikt.

Sneltoetsen voor het Vergrootglas

Met het Vergrootglas van Windows maakt u delen van het scherm groter door in te zoomen. Voor het Vergrootglas is er ook een aantal sneltoetsen. De Windows-toets zit meestal linksonder en is te herkennen aan het vlaggetje:

  • Windows-toets+ het plusteken (+): vergrootglas inschakelen.
  • Windows-toets+Esc: vergrootglas uitschakelen.
  • Windows-toets+ plusteken (+) of minteken (-): in- of uitzoomen als het Vergrootglas is ingeschakeld.
  • Ctrl+Alt+muiswiel: in- en uitzoomen met behulp van het muiswiel.
  • Windows-toets+Ctrl+M: instellingen voor het Vergrootglas openen.

Overzicht van sneltoetsen

Ook met bijvoorbeeld de Windows-toets (met het vlaggetje, op de onderste rij links) zijn er allerlei sneltoetsen waarmee computergebruikers snel navigeren binnen Windows en handelingen uitvoeren.

Handige sneltoetsen in Windows

Windows kent veel sneltoetsen. We zetten hieronder de meest gebruikte en handigste toetscombinaties op een rij.

  • Alt+Tab
    Schakelen tussen geopende programma's. Dit werkt op de volgende manier:
    • Druk de toetsen Alt en Tab tegelijk in.
    • Laat Tab los maar houd Alt ingedrukt.
    • U ziet alle geopende programma's. Gebruik de Tab-toets (één keer indrukken en weer loslaten) om naar het volgende programma te springen.
    • Herhaal dit tot u het programma hebt wat u wilt gebruiken.
    • Laat de Alt-toets los.
  • Ctrl+Alt+Tab
    Schakelen tussen alle geopende programma's met de pijltoetsen. Deze optie is een stuk gemakkelijker dan de vorige.
    • Druk tegelijk op Ctrl+Alt+Tab en laat alle toetsen daarna los.
    • Alle geopende programma's zijn in beeld. Beweeg naar het volgende programma (pijltoets-rechts) of vorige programma (pijltoets-links).
    • Is het gewenste programma geselecteerd, druk dan op de Enter-toets.
  • Ctrl+Esc
    Open het Startmenu.
  • Ctrl+Shift+Esc
    Open Taakbeheer.
  • PrtScn
    Maak hiermee een schermopname van het hele scherm. Dit wordt naar het Klembord gekopieerd. U kunt de schermopname daarna plakken in een fotobewerkingsprogramma, in Word of in een e-mail. Dat gaat met de sneltoets Ctrl+V.
  • Windows-toets
    Startscherm openen of sluiten.
  • Windows-toets+A
    Actiecentrum openen.
  • Windows-toet +D
    Het Bureaublad weergeven en verbergen.
  • Windows-toets+Alt+D
    De datum en tijd weergeven en weer verbergen.
  • Windows-toets+E
    Open de Windows Verkenner.
  • Windows-toets+I
    Open de Windows Instellingen.
  • Windows-toets+L
    De pc vergrendelen of tussen accounts schakelen.
  • Windows-toets+M
    Alle vensters minimaliseren naar de Taakbalk.
  • Windows-toets+S
    Opent het menu Zoeken.
  • Windows-toets+U
    Open het Toegankelijkheidscentrum.
  • Windows-toets+X
    Het WinX-menu openen.
  • Windows-toets + punt (.) of puntkomma (;)
    Emoji-venster openen.
  • Windows-toets+pijl-omhoog
    Het venster maximaliseren.
  • Windows-toets+pijl-omlaag
    Huidige app van het scherm verwijderen of het Bureaubladvenster minimaliseren.
  • Windows-toets+pijl-links
    De app of het Bureaubladvenster maximaliseren aan de linkerkant van het scherm.
  • Windows-toets+pijl-rechts
    De app of het Bureaubladvenster maximaliseren aan de rechterkant van het scherm.

Sneltoetsen in de Windows Verkenner

Allereerst openen we de Verkenner met de sneltoets Windows-toets +E.
Bedien de Verkenner daarna met deze toetscombinaties:

  • Alt+D
    De adresbalk selecteren.
  • Ctrl+E
    Het zoekvak selecteren. (Daarna kunt u direct een zoekopdracht typen.)
  • Ctrl+F
    Het zoekvak selecteren. (Daarna kunt u direct een zoekopdracht typen.)
  • Ctrl+N
    Opent een nieuw venster.
  • Ctrl+W
    Sluit de Verkenner.
  • Ctrl+muiswiel
    De grootte en weergave van bestands- en mappictogrammen wijzigen.
  • Ctrl+Shift+N
    Nieuwe map maken binnen de huidige map. Typ daarna direct de naam van de nieuwe map en druk daarna op de Enter-toets.
  • Alt+P
    Het voorbeeldvenster weergeven. Druk nogmaals op deze toetscombinatie om het voorbeeldvenster weer te sluiten.
  • Alt+pijl-rechts
    De volgende map weergeven.
  • Alt+pijl-omhoog
    De map bekijken waarin de map zich bevond.
  • Alt+pijl-links
    De vorige map weergeven.
  • Backspace
    De vorige map weergeven.
  • Pijl-rechts
    De huidige selectie weergeven (als deze is samengevouwen) of de eerste submap selecteren.
  • Pijl-links
    De huidige selectie samenvouwen (als deze uitgevouwen) of de map selecteren waarin de map zich bevond.
  • End
    De onderkant van het actieve venster weergeven.
  • Home
    De bovenkant van het actieve venster weergeven.
  • F11
    De Verkenner maximaliseren. Druk nogmaals op deze toets om de Verkenner weer in de oorspronkelijke grootte weer te geven.

De handigste onbekende sneltoetsen

Krijgt u geen genoeg van sneltoetsen? Er zijn nog talloze onbekende combinatietoetsen, die bijvoorbeeld handig zijn tijdens het internetten.

Voorbeelden van handige maar vaak onbekende sneltoetsen op internet:

  • Alt+D
    Selecteer hiermee op internet de adresbalk. U kunt dan gelijk een webadres typen. Dit is handig wanneer u snel naar een andere website wilt surfen.
  • Alt+Enter
    Typ in de adresbalk een webadres en open met deze sneltoets een website op een nieuw tabblad. U behoudt dan de pagina die u op dat moment bekijkt.
  • Alt+pijl naar links
    Ga terug naar de vorige geopende internetpagina.
  • Alt+pijl naar rechts
    Per ongeluk naar de vorige pagina gegaan? Maak dat met deze sneltoets ongedaan en u gaat weer naar de volgende pagina.
  • Page Up of PgUP
    Scrol omhoog door de pagina.
  • Page Down of PgDn
    Scrol omlaag door de pagina.
  • Ctrl+F
    Open op internet de zoekbalk en zoek op de pagina naar een bepaald woord.

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 42 van 15 oktober 2020

Liedje vast in je hoofd? Google app vertelt je de titel (Week 43)

Zit er een liedje al de hele dag vast in je hoofd en stoort het je dat je de titel niet meer weet? Google helpt.

Google heeft vandaag ‘Hum to Search’ toegevoegd aan zijn zoekmogelijkheden. De functionaliteit moet ons allen helpen bij het identificeren van een oorwurm. Je weet wel, die al dan niet vervelende liedjes die de hele dag lang door je hoofd blijven spoken. Neurie het liedje even voor Google Assistant en deze vertelt je de titel. 

De nieuwigheid is vanaf vandaag beschikbaar in de Google-app op Android en iOS of via Google Assistant. Een simpele “Ok Google, Een nummer zoeken” is voldoende om de functie te activeren, waarna je mogelijke suggesties van Google te zien krijgt. We probeerden het zelf even en waanden ons meteen op de set van Idool. Gelukkig wist Assistant correct te identificeren dat het om Poker Face van Lady Gaga ging. 

Om tot het juiste resultaat te komen wordt er gebruik gemaakt van machine learning. De audio die wordt opgenomen wordt vertaald in digitale gegevens die vervolgens vergeleken worden met andere data. Die data bevat samples van mensen die zingen, fluiten,… om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

De nieuwe optie is beschikbaar voor meer dan 20 talen, al konden we niet meteen de juiste Nederlandse woorden ontdekken om de functie te activeren. Als het jullie wel lukt, dan horen we dat graag in de commentaren!

Bron: TechPulse van 16 oktober 2020

Een WhatsAppsticker maken... (Week 42)

Kent u de WhatsAppstickers al? Deze kleine plaatjes sturen mensen elkaar tijdens het appen.

Kies uit een van de bestaande stickers of maak er zelf een!

Lees hier hier alles erover en leer er eentje maken...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief van 8 oktober 2020

TeamViewer: help elkaar vanuit de zetel... (Week 41)

Een tante, nonkel, oma, neef of nicht uit de nood helpen?

Het kan gemakkelijk en vooral snel via TeamViewer.

Lees hier meer over ondersteuning op afstand in deze workshop.

Bron: TechPulse van 17 september 2020

QR-code scannen (Week 40)

Ergens een QR-code gezien? Scan deze code gemakkelijk met de camera van de telefoon en relevante informatie is direct voorhanden.

Lees hier wat je moet doen...

Bron: SeniorWeb Nieuwsbrief nr. 39 van 24 september 2020

Collecties in Edge (Week 39)

Hebt u meerdere favoriete websites of zoekt u veel informatie over een specifiek onderwerp? Zet koppelingen naar sites bij elkaar in een overzicht. En groepeer ze op onderwerp.

Zo'n verzameling wordt in Edge een 'collectie' genoemd. Zet bijvoorbeeld linkjes naar onze artikelen in een collectie 'Tips&Weetjes', maak een collectie 'Wandelen' om wandelroutes te verzamelen of plaats mooie vakantieplekken in een collectie 'Vakantie'. Zo vindt u informatie snel terug.

Maak daarnaast notities en sla relevante afbeeldingen of teksten op in de collectie.

Kijk hier hoe je het moet aanpakken...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief van 8 september 2020

Instellingen zoeken in Windows 10 (Week 38)

Op zoek naar een bepaalde instelling van Windows, maar lijkt die onvindbaar? Verfijn de zoektocht via het Vergrootglas in de Taakbalk.

Zoeken via het Vergrootglas

Zoeken binnen Windows gaat het handigst door te klikken op het Vergrootglas in de Taakbalk. Een rechthoekig venster opent met onderin een zoekbalk. In de rechthoek staan allerlei suggesties. Bijvoorbeeld voor populaire apps en bestanden die u de laatste tijd hebt gebruikt. Typ een woord in en er worden gelijk allemaal suggesties getoond. Zo verschijnen er bij 'muis' bestanden met het woord muis erin en Windows-onderdelen die met de muis te maken hebben. Maar vaak worden er veel resultaten weergegeven. Dat maakt het er niet overzichtelijker op.

Alleen de Instellingen doorzoeken

Zoekt u specifiek een onderdeel van de Instellingen? Dan kunt u ervoor zorgen dat (eenmalig) alleen de resultaten die uit de Instellingen komen in beeld verschijnen. Doe dit zo:

  • Klik in de Taakbalk op het Vergrootglas.
  • Klik boven in het zoekvenster op Meer.
  • Een menu opent met daarin onderdelen waarbinnen u specifiek wilt zoeken. Handig als u al weet waar het gezochte bestand ongeveer staat binnen Windows. Klik op Instellingen.
  • Typ nu onder in het venster uw zoekterm.
  • Verschijnt het gezochte onderdeel in de suggesties? Klik erop om er direct naartoe te gaan.

De volgende keer dat u het zoekvenster opent, is het filter voor de Instellingen verdwenen. Wilt u opnieuw zoeken naar een (andere) instelling, dan herhaalt u bovenstaande stappen. Deze methode werkt ook voor de andere onderdelen in de bovenrand van het zoekvenster, zoals Apps (dit zijn de programma’s op de pc), Documenten en Web.

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief van 8 september 2020

Regelafstand in Word aanpassen (Week 37)

Is een tekst in Word onoverzichtelijk of niet ruimtelijk genoeg? Pas de regelafstand aan en het probleem is opgelost.

Lees hier wat je moet doen, zowel lokaal als online...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief nr. 35 van 31 augustus 2020

Podcast luisteren via Spotify-app (Week 36)

Luister via de Spotify-app op de smartphone en tablet naar spannende, educatieve, ontspannende of juist komische podcasts. Zowel met als zonder internet.

Kijk hier hoe je het moet aanpakken...

Bron: SeniorWeb iPhone-iPad Nieuwsbrief van 18 augustus 2020

Pdf bewerken in Adobe (Week 35)

De mogelijkheden om een pdf te bewerken zijn in browsers beperkt. Veelzijdiger is Adobe Acrobat Reader DC, een gratis programma om pdf-bestanden te lezen en op te slaan. En te bewerken. Zo kunnen gebruikers zelf een handtekening invoegen, een belangrijk stuk tekst markeren of een zin toevoegen.

Lees hier wat je moet doen...

Bron: SeniorWeb Nieuwsbrief · Week #34 2020

Waarschuwingsgeluid bij indrukken Caps Lock (Week 34)

Opeens typt u alleen nog maar hoofdletters: per ongeluk Caps Lock ingedrukt. Het overkomt iedereen. Stel een waarschuwingsbliepje in en voorkom ergernis.

Wat is Caps Lock?

De Caps Lock-toets is de blindedarm van het toetsenbord. Vroeger had hij misschien nut, maar tegenwoordig is het een overbodig onderdeel. Hij heeft maar één functie: alles in hoofdletters schrijven. Een functie die u eigenlijk nooit gebruikt. Maar die Caps Lock-toets zit wel onhandig aan de linkerkant van het toetsenbord, zodat u hem gemakkelijk per ongeluk aanzet. Zonder dat u er erg in hebt, typt u een heel stuk in hoofdletters. Of vertwijfeld dat een wachtwoord niet wordt geaccepteerd, beseft u opeens dat Caps Lock aanstaat.

Geluid bij per ongeluk indrukken

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op het pictogram van het tandwiel.
  • Het instellingenmenu opent. Klik op Toegankelijkheid.
  • Klik in het linkermenu onder 'Interactie' op Toetsenbord.
  • Onder 'Wisseltoetsen gebruiken' staat een schuifje. Klik hierop als erachter 'Uit' staat.
  • Het schuifje wordt blauw en erachter verschijnt het woord 'Aan'. Voortaan klinkt er een hoog piepje als een Caps Lock aan wordt gezet en een iets lagere toon bij het uitzetten.

U hoort het geluid wanneer u de Caps Lock-toets indrukt. Maar ook als u de Num Lock-toets indrukt. Dat zal bijna nooit per ongeluk gebeuren. Deze toets zit aan de rechterkant van het toetsenbord en zet het numerieke gedeelte rechts van het toetsenbord aan of uit.

Geluid op pc werkt niet

U hoort geen geluid? Controleer dan uw geluidsinstellingen.

  • Klik naast de Startknop in de zoekbalk met daarin een pictogram van een vergrootglas.
  • Typ 'Configuratiescherm'.
  • Klik op Configuratiescherm.
  • Klik op Hardware en geluiden. (Ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie.)
  • Klik onder 'Geluid' op Systeemvolume aanpassen.
  • Controleer of bij 'Syst. geluiden' het schuifje ver genoeg naar boven staat.

Bron: SeniorWeb Nieuwsbrief van week 33/2020.

Snel vensters minimaliseren in Windows 10 (Week 31)

Staan in Windows 10 meerdere programma's, apps en sites open? Minimaliseer gemakkelijk alle vensters op één venster na.

Openstaande vensters

Meerdere programma's tegelijkertijd gebruiken? Het beeldscherm is dan al snel gevuld met openstaande vensters. Denk aan Word, de Verkenner, meerdere websites, de app Foto's en digitale plaknotities. Dat is snel onoverzichtelijk; tijd voor een venster-schoonmaak. Maar een voor een alle vensters minimaliseren kost veel moeite. Gelukkig kan het makkelijker: het venster dat open moet blijven 'schudden' om de overige vensters te minimaliseren.

Vensters minimaliseren op één na

Laat zo één venster openstaan en verklein de andere geopende vensters:

  • Open het venster dat u niet wilt minimaliseren.
  • Klik bovenaan het venster en houd de muisknop ingedrukt.
  • Sleep het venster een aantal keer van links naar rechts en andersom. Dit is ook wel een schudbeweging.

De andere geopende vensters minimaliseren. Het heen en weer geschudde venster staat nog wel open.

Bron: SeniorWeb Nieuwsbrief Juli 2020

Bureaublad opruimen in Windows (Week 30)

Met een opgeruimd bureau gaat u productiever aan de slag. Dat werkt hetzelfde bij het Bureaublad op de computer! Met deze tips maakt u het Bureaublad in Windows 10 net en overzichtelijk.

Klik hier voor de tips...

Bron: SeniorWeb Nieuwsbrief · Week #29 2020

E-mails automatisch filteren (Week 29)

Stel berichtregels in op Outlook.com of Gmail en plaats nieuwe e-mails automatisch in de juiste mapjes.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb Nieuwsbrief week #28 van 2020

Apps om muziek te maken (Week 28)

Wie een muziekinstrument heeft leren spelen, weet dat dit een kwestie is van jarenlang oefenen, oefenen, oefenen. De grote muzikale wonderen kunnen het misschien nog wel zichzelf aanleren, maar de nieuwe Jimi Hendrickx schuilt niet in iedereen. Voor de meeste mensen betekent een instrument aanleren naar de muziekschool gaan, waar je tot vervelens toe dezelfde melodietjes erin geramd krijgt.

Heb je je instrument nog maar net gekocht en begrijp je eigenlijk nog niet zo goed hoe een notenbalk werkt, of wat je met al die toetsen, snaren of trommels moet aanvangen? En heb je eigenlijk niet zo veel zin om inschrijvingsgeld te betalen voor de muziekschool of een privéleraar te nemen? Zoals voor alles bestaan er eenvoudige smartphoneapps die je kunnen helpen. Met deze apps sta je in geen tijd op de mainstage van Rock Werchter!

Dit is de lijst:

  • forScore
  • Yousician
  • Simply Piano
  • GuitarTuna
  • VoxTrain
  • FL Studio Mobile

Klik hier om de verschillende app's te leren kennen...

Bron: TechPulse van 26 juni 2020

Synoniemenlijst vinden in Word (Week 27)

Als u langere teksten schrijft, bent u soms op zoek naar een ander woord waarmee u hetzelfde kunt uitdrukken: een synoniem. Met synoniemen bevat een tekst niet te veel dezelfde woorden. Word heeft een handig synoniemenboek ingebouwd

  • Open Word op de computer.
  • Klik in het Lint op Controleren.
  • Klik op Synoniemenlijst.
  • Typ aan de rechterkant het woord waarvan u een synoniem zoekt.
  • Klik op het vergrootglas of druk op de Enter-toets.
  • Er verschijnt een lijst met synoniemen

Gebruik de schuifbalk om er meer te bekijken, als die er zijn.

Bron: SeniorWeb Enter nr. 88 van juni 2020

Mailwisseling weergeven als gesprek (Week 26)

Mailtjes in Outlook zijn standaard gerangschikt op datum. U kunt dit veranderen in gespreksweergave, waarbij alle mailtjes met dezelfde onderwerp-regel gegroepeerd worden.

  • Open Outlook.
  • Klik in het Lint op het tabblad Beeld.
  • Zet een vinkje bij Weergeven als gesprek.
  • Er verschijnt een pop-upscherm. Kies voor gespreksweergave in Deze map of Alle postvakken.

Outlook groepeert mailtjes en antwoorden vanaf nu. U herkent dat aan een pijltje links naast de ontvangen mail. Klik twee keer op het pijltje naast een gesprek om heel de conversatie te zien. Toch onhandig? Haal het vinkje bij Weergeven als gesprek weer weg.

Bron: SeniorWeb Enter nr. 88 van juni 2020

Leesteken binnen duimbereik (Week 25)

Links en rechts naast de spatiebalk, staat een leesteken. Rechts staat er een punt. Zo kunt u tijdens het schrijven tussen de verschillende zinnen snel een punt zetten.

Bepaal zelf welk leesteken links van de spatiebalk staat. Heel handig. Gebruikt u vaak een komma, zet daar dan een komma. Hebt u liever een vraagteken, uitroepteken of apenstaartje op die plek? Dat kan!

  • Tik langere tijd op het leesteken links van de spatiebalk. En houd uw vinger op het scherm.
  • Een overzicht met leestekens opent. Veeg naar het leesteken dat u naast de spatiebalk wilt zetten.
  • Haal de vinger van het scherm. Het leesteken is nu altijd dichtbij, want hij staat standaard naast de spatiebalk.

Bron: SeniorWeb enter #88 van juni 2020

Paint: de basis en werken met 3D (Week 24)

Paint 3D is de opvolger van het vertrouwde programma Paint. Het nieuwe programma heeft een modernere uitstraling en bevat meer mogelijkheden, waaronder werken met 3D. De app staat standaard op computers met Windows 10.

Bekijk het allemaal hier ...

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief van mei 2020

Veel bestanden tegelijk hernoemen in Windows 10 (Week 23)

Stel, je kopieert een hoop foto’s van je smartphone naar je computer. Ze hebben waarschijnlijk allemaal bestandsnamen bestaande uit enkele letters en cijfers. Kan je ze allemaal snel hernoemen?

Om je bestanden in de toekomst makkelijker terug te vinden, is het belangrijk om de gewoonte aan te leren om al je bestanden een duidelijke naam te geven en ze in (even duidelijke) mappen op te slaan. Toch zorgen apparaten zoals digitale camera’s en smartphones voor chaos en ook dingen die je downloadt van internet hebben vaak willekeurige letters en cijfers als benaming.

Stap 1 / De snelle manier om bestanden te hernoemen in Windows 10

Windows bevat enorm veel sneltoetsen en als gemiddelde gebruiker gebruiken we daar maar een laag percentage van in onze dagelijkse bezigheid. Wist je bijvoorbeeld dat je een bestand kan hernoemen door op de F2-toets te drukken? Waar het echt interessant wordt, is bij het selecteren van meerdere bestanden. Je kan deze namelijk allemaal tegelijk hernoemen door op F2 te drukken. Het eerste bestand krijgt de gewone naam, de rest een extra nummer tussen haakjes, zoals je dat van Windows gewoon bent.

Druk op F2 en klaar.

Stap 2 / De trage manier

Er zijn nog twee manier om een bestand van naam te veranderen. De eerste is door op een bestand te klikken om het te selecteren en een halve second later er nog eens op te klikken. Wil je meerdere bestanden hernoemen, dan kan je ze ook selecteren en vervolgens rechts klikken en kiezen voor “naam wijzigen”.

Alle bestanden krijgen een nummer

Bron: TechPulse van 19 mei 2020

Hoe word ik een blogger? (Week 22)

Schrijven is een geweldige manier van creatief bezig zijn. Het zorgt voor ontspanning, het nodigt uit om research te plegen en het is geweldig om te merken dat anderen je inzet waarderen. Waarom zou je ook niet gaan bloggen?

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: TechPulse Tips van 15 mei 2020

Muziek voor uw film of presentatie (Week 21)

Wil je een boodschap op film of op presentatie beter overbrengen, dan kan je dat doen door met een passend muziekfragment te onderlijnen.

Maar waar vind je deze muziek? Bij Icons8 is er een grote keuze: kies een genre en een gemoedstemming en je krijgt een hele lijst…Klik op het pijltje om te downloaden…

Kijk hier voor de lijst...

Bron: Computeridee.nl

Met Google Lens handgeschreven tekst kopiëren (Week 20)

Google Lens heeft er een nieuwe feature bijgekregen. Met de app kan je nu handgeschreven tekst overzetten op een digitaal apparaat.

Google heeft sinds gisteren een nieuwe update uitgerold voor de Lens-app. In de update zitten verschillende nieuwe functies die het bedrijf in een blogpost voorstelt.

Vanaf nu kan je met Google Lens, een app die werkt met beeldherkenningstechnologie, handgeschreven notities met je smartphone kopiëren en plakken naar je computer. De app werkt wel enkel als je handschrift duidelijk genoeg is.

Om de nieuwe functie uit te testen, heb je de laatste versie van de Google Chrome-browser nodig. De app kan je downloaden op Android (de Google Lens-app) en iOS (de Google app). Ook moet je op beide apparaten – je smartphone en je computer – zijn ingelogd met hetzelfde Google-account.

De werkwijze is eenvoudig:
1. Richt je smartphone-camera op een stuk tekst.
2. Selecteer de tekst op je scherm en kopieer.
3. Ga naar een document in Google Docs.
4. Klik bovenaan op ‘Bewerken’ en vervolgens op ‘Plakken’.

En… klaar. De handgeschreven tekst is nu gekopieerd naar het digitale document. In dit gifje kan je het proces nog eens bekijken.

Google Lens: handgeschreven tekst kopiëren en plakken

Andere functies

Hoewel de feature niet zonder fouten functioneert en je zeker moet werken aan je handschrift om het goed te krijgen, is de nieuwe Google Lens-functie superhandig. Studenten die hun notities tijdens de blok willen digitaliseren of mensen die hun eindeloze to-do-lijsjes beter willen ordenen hebben er nu een nieuwe tool bij.

Daarnaast voegt Google ook een nieuwe Listen-functie toe aan Lens. Hiermee kan je Chrome woorden laten uitspreken. Wanneer je een woord in een nieuwe taal probeert te lezen en niet weet hoe je het moet uitspreken, kan Google Lens helpen. Nederlands lijkt de app wel te herkennen.

Met deze update is Google weer een stapje dichter bij het ultieme doel: letterlijk alles herkennen. Toch lijkt de app, als je het ons vraagt, nog altijd meer een amusant speeltje dan een echte functionele tool. Of mensen de app regelmatig in het dagelijks leven zullen gebruiken, blijft nog maar de vraag.

De nieuwe update voor de app wordt vandaag uitgerold. Enkel de Listen-functie is nog niet beschikbaar op iOS.

Bron: TechPulse van 8 mei 2020

Maak een fotoboek via Google Foto's (Week 19)

Via Google foto's kan snel een fotoboek worden gemaakt en besteld. Verwacht geen boeken met de kwaliteit van een huwelijksalbum. Maar de service van Google kan zich zeker meten met de eenvoudige fotoboekjes van de Hema.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

SeniorWeb nieuwsbrief van 30 april 2020

Microsoft WORD document splitsen (Week 18)

Je hebt ergens een interessant document in Microsoft Word gevonden, maar het is te lang en dan ook moeilijk te bewerken. Je kan het dan gaan splitsen in afzonderlijke Word documenten. Deze worden sub-documenten genoemd.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: Internet

Layout App (Week 17)

Met de nieuwste app van Instagram kun je leuke, unieke lay-outs maken door je eigen foto's te remixen en te delen met je vrienden.

Kies foto's uit je filmrol of gebruik het ingebouwde Fotogedeelte om spontane foto's te maken en deze direct weer te geven in verscheidene combinaties. Kies de lay-out die je het leukst vindt en bewerk deze vervolgens om de lay-out helemaal de jouwe te maken.

Dankzij het soepele en intuïtieve proces van Layout heb je de volledige creatieve controle in handen. Tik om afbeeldingen te spiegelen, om te draaien of te vervangen. Houd afbeeldingen vast en sleep om ze om te wisselen. Knijp om in of uit te zoomen of rek de randen uit om het formaat aan te passen.

Jij zit aan de knoppen, dus laat je creativiteit spreken door een verhaal te vertellen, met een outfit te pronken of door het uiterlijk van je standaard foto's simpelweg zo te veranderen dat ze een stemming of thema uitdrukken.

gt    gt

 

FUNCTIES

  • Remix maximaal 9 foto's tegelijk om leuke, gepersonaliseerde lay-outs te maken.
  • Gebruik het tabblad Gezichten om foto's met mensen te vinden.
  • Leg het moment vast in de modus Fotogedeelte waarin je snelle, spontane foto's kunt maken.
  • Sla je lay-outs op je filmrol op en deel ze feilloos op Instagram of andere netwerken.
  • Bekijk eenvoudig de laatste 30 foto's die je hebt geselecteerd in het tabblad Recent.
  • Combineer je lay-outs later met Instagram-filters en creatieve functies om je indelingen nog unieker te maken.
  • Download de app en laat direct je creativiteit de vrije loop. Je hoeft je niet te registeren of een account te hebben en er zijn geen overbodige functies die je flow verstoren.

Bron: Clickx Magazine nr. 380 van maart 2020

Google Arts & Culture (Week 16)

Heb je je altijd al afgevraagd hoe je er als een klassiek of modern schilderij zou uitzien? Dat kan je testen met de app Google Arts & Culture...

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: TechPulse van 2 april 2020

Videobellen met Jitsi (Week 15)

In deze coronatijd, zijn we met z’n alleen op zoek naar een manier om met elkaar op afstand te communiceren. Whatsapp, Skype en FaceTime zijn de meest gebruikte methodes om te bellen met familie en vrienden Deze applicaties staan namelijk vaak al op de computer, telefoon of tablet en liggen daarom voor de hand om te gebruiken. Helaas is de geluids- en videokwaliteit vaak zo teleurstellend dat je slechthorende ouders er niks meer van begrijpen.

Bedrijven maken in deze tijd juist massaal gebruik van Zoom en Microsoft Teams, maar als je waarde hecht aan privacy en veiligheid lijken ook dat geen goede opties meer. Voornamelijk Zoom komt de laatste tijd regelmatig onder vuur te liggen om de problemen rondom de beveiliging van de videogesprekken.

Gelukkig zijn er voldoende alternatieven die niet alleen een betere kwaliteit bieden, maar ook nog eens je privacy beter kunnen waarborgen. Een voorbeeld van een dergelijk alternatief is Jitsi. De software is gratis en open source, wat betekent dat iedereen de code van het programma kan controleren op fouten en achterdeuren.

Werkt enkel met Chrome en Firefox, niet met Edge of Internet Explorer.

Bekijk eerst het filmpje met uitleg hoe je het moet gebruiken: klik hier...

Je kan het best gebruiken via praatbox: klik hier...

Er zijn ook applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian. Op welk platform je de software ook wilt gebruiken, je hebt nooit een account nodig om een call te starten of bij te wonen.

Bron: Computertotaal.nl 3 april 2020

Photoshop Express (Week 14)

Voor het uitvoeren van eenvoudige fotobewerkingen in een gebruiksvriendelijke omgeving kun je terecht bij Photoshop Express. Met het kleine broertje van het welbekende Photoshop kun je snelle aanpassingen aan foto's doen.

Dat kan ook door het toepassen van filters: de makers hebben 45 standaardeffecten meegeleverd die je als uitgangspunt kunt gebruiken en zelf kunt aanpassen. Ook voor andere eenvoudige bewerkingen leent het programma zich goed: denk aan het aanpassen van de fotoverhoudingen en het draaien van scheve foto's.

Verder bevat de app een paar handige extra's, zoals de mogelijkheid om rode ogen uit foto's te verwijderen en bestaande foto's van nieuwe kaders te voorzien. Ook kun je vlekken retoucheren, zoals stofjes op gescande analoge foto's.

De app wordt regelmatig voorzien van updates. Er wordt een groot aantal bestandsformaten ondersteund, waaronder jpg, png en raw-bestanden. Als je een Adobe ID aanmaakt, heb je toegang tot aanvullende functies en uitbreidingspakketten.

Het fotomateriaal wordt rechts in het venster getoond, terwijl je via de menu's aan de linkerkant toegang hebt tot de instellingen. Ook op een tablet in combinatie met touch bediening werkt de app goed.

Benieuwd naar de hoeveelheid schijfruimte die per app in beslag wordt genomen? Open het in stellingenvenster van Windows en ga naar Apps/ Apps en onderdelen. Kies rechts voor Sorteren op Grootte. Je ziet nu per app hoeveel ruimte er wordt ingenomen. Let op: de lijst bevat ook 'klassieke' Windows-programma's die je niet via de Store hebt geïnstalleerd.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: Tips en Trucks van april 2020

Skype installeren en gebruiken (Week 13)

Bellen met de pc. Het kan gratis en eenvoudig met Skype. Als u en uw vrienden, familie of bekenden een account aanmaken, kunt u gratis met ze bellen en chatten via de computer. Hoe u het programma installeert en een account aanmaakt en gebruikt, leest u hier...

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb.nl

De weg vinden met Google Maps Live View (Week 12)

Handig dat Google Maps, maar welke kant moet ik nou op? Google Maps Live View helpt met virtuele richtingaanwijzers bij het vinden van de juiste looproute.

De goede kant op

We hebben het allemaal weleens gehad: de routekaart staat op de telefoon. Maar na enkele meters lopen, blijkt u toch precies de verkeerde kant te zijn opgelopen. Zou het niet handiger zijn als er herkenningspunten in beeld verschenen tijdens het volgen van een routebeschrijving? Dat is precies wat Live View doet. De nieuwe functie projecteert virtuele witte pijlen in Street View, zodat u geen afslag mist of de verkeerde kant opgaat.
Mocht de functie niet beschikbaar zijn, download dan de laatste versie van Google Maps. Zorg dat de Google-locatieservice van het apparaat aanstaat.

Wandelen met Live View

  • Open Google Maps op de telefoon of tablet.
  • Typ een bestemming in de zoekbalk of tik op de kaart.
  • Tik op Route.
  • Tik boven de kaart op het pictogram 'Lopen'. Dat is het wandelende poppetje.
  • Tik onderaan op Live weergave.
  • Google Maps vraagt eventueel om wat toestemmingen. De app wil bijvoorbeeld de camera gebruiken om de buurt te herkennen.
  • Richt de telefooncamera op gebouwen en borden zodat Maps weet waar u bent.

Er verschijnen witte pijlen op het scherm. Dat is de route die u kunt volgen. De telefoon trilt bij elke volgende navigatiestap of op de eindbestemming. Het is trouwens veiliger om niet de steeds op het scherm te kijken. Berg de telefoon op zodra u weet welke kant u op moet en haal 'm weer tevoorschijn als u bij een volgende afslag komt. Zo houdt u aandacht voor het verkeer.

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief van februari 2020

Zoek onderweg planten en dieren op (Week 11)

Vraag u met deze apps en sites nooit meer af naar welk dier of welke plant u kijkt. Zoek flora en fauna nog tijdens uw wandeling op!

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb februari 2020

Open snel documenten in Word en Excel (Week 10)

Vind bestanden heel gemakkelijk terug in Word en Excel; pin ze vast en u hebt ze altijd zo gevonden!

Bestanden openen in Word en Excel

Wie bepaalde bestanden in Word of Excel vaker gebruikt, kan ze vastpinnen in deze Office-programma's. Erg handig, zeker als het programma al openstaat. Het scheelt namelijk een paar keer klikken met de muis.

Vastmaken aan menu Bestand

Pin documenten zo vast:

  • Open Word of Excel.
  • Klik op het tabblad Bestand.
  • Zoek het vast te pinnen bestand op in de lijst onder 'Recent'.
  • Klik rechts van de bestandsnaam op het pictogram van de punaise.
  • Klik naast 'Recent' op Vastgemaakt.

Document snel openen

Open een vastgepind bestand zo als Word of Excel nog niet openstaat:

  • Start Word of Excel.
  • Klik onder de zoekbalk op het tabblad Vastgemaakt.
  • Klik op het document dat u wilt openen.

Open een vastgepind bestand zo als u al een ander document geopend hebt in Word of Excel:

  • Klik op het tabblad Bestand.
  • Klik onder de zoekbalk op het tabblad Vastgemaakt.
  • Klik op het document dat u wilt openen.

Vastgemaakte bestanden losmaken

Bestanden die u niet vaak meer gebruikt, kunt u weer verwijderen uit het lijstje van vastgemaakte documenten:

  • Start Word of Excel.
  • Klik op het tabblad Bestand als u al een document open had staan. Sla deze stap anders over.
  • Klik op Vastgemaakt.
  • Ga met de muisaanwijzer over het document dat u uit de lijst wilt verwijderen.
  • Klik rechts van de bestandsnaam op het pictogram van de punaise met de streep erdoor.

Bron: SeniorWeb Nieuwsbrief van week 6 2020

Windows Defender beschermt tegen gijzelsoftware (Week 09)

Schakel de ingebouwde bescherming van Windows 10 tegen gijzelsoftware (ransomware) in.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief februari 2020

Screenshot maken van een pop-up menu (Week 08)

Een screenshot maken van een pop-up menu kan soms een lastig karwei zijn. Het knipprogramma van Windows heeft hier een hulpmiddel voor.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: TechPulse van 5 februari 2020

Van PDF naar WORD (Week 07)

Om een pdf-bestand te kunnen bewerken, moet je het eerst converteren naar een Word-document. Daar bestaan verschillende manieren voor.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: TechPulse van 6 februari 2020

Advertenties blokkeren met Ghostery (Week 06)

Bij menig website wordt je overstelpt door advertenties. De websitebeheerder, de adverteerder en het advertentienetwerk willen er állemaal wat aan verdienen: de websitebeheerder verhult het liefst dat het om advertenties gaat, het advertentienetwerk toont de advertenties die het meest opleveren en de adverteerder probeert zijn geld weer terug te verdienen met verleidelijke landingspagina's.


Gelukkig biedt Ghostery (download: www.ghostery.com/products/) een oplossing! Deze invoegtoepassing blokkeert namelijk niet alleen alle advertenties op websites, maar schoont tevens de zoekresultaten van Google op!


Ghostery is onder andere geschikt voor de browsers Edge, Chrome en Firefox. Via het Ghostery-icoontje rechts bovenin de browser, tabblad Gedetailleerd Overzicht is voor de betreffende website te achterhalen welke trackers, advertentienetwerken, sociale media-knoppen e.d. door Ghostery worden geblokkeerd.


Functioneert een website niet (meer), onderzoek dan of dit door een blokkade van Ghostery wordt veroorzaakt. Verdwijnt het probleem wanneer de blokkade tijdelijk wordt opgeheven (knop Pauzeer Ghostery), voeg de betreffende website dan toe aan de lijst met vertrouwde websites (knop Vertrouw website).

Via het Ghostery-menu (de knop met drie puntjes rechts bovenin), optie Instellingen, tabblad Algemeen Blokkeren is in te stellen welk type trackers geblokkeerd moeten worden.
Ik heb zelf alle categorieën geactiveerd, en daar geen nadelige gevolgen van ondervonden (mochten er wel problemen ontstaan dan kunnen de voor de betreffende website benodigde trackers altijd weer via tabblad Gedetailleerd Overzicht gedeblokkeerd worden).

Via tabblad Vertrouw en Beperk zijn vertrouwde en te blokkeren websites toe te voegen of weer van de lijst te verwijderen. Doorloop ook nog even de (minder belangrijke) instellingen van tabblad Algemene Instellingen.

  • Stoor je je aan de meldingen van Ghostery dan zijn deze via tabblad Mededelingen uit te schakelen.
  • Uit privacyoverwegingen kunnen eventueel ook de opties op tabblad Wel/niet meedoen worden uitgeschakeld.
  • Via tabblad Paars Vak is de terugkerende melding (een paarse badge die kort rechts onderin het venster wordt getoond) met de op de betreffende pagina aangetroffen trackers aan te passen of uit te schakelen.
  • Maak je gebruik van meerdere browsers en/of apparaten dan kan je via tabblad Account een Ghostery account aanmaken en de instellingen synchroniseren (als alternatief kunnen de instellingen hier ook handmatig geïmporteerd of geëxporteerd worden).

Bron: SchoonePC nieuwsbrief van 23 januari 2020

Een tabel van papier naar Excel (Week 05)

Met de Excel-app van Microsoft digitaliseert u in een handomdraai een tabel op papier.
Bewerk de tabel daarna eventueel in het Excel-werkblad.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb van 24 januari 2020

Nieuwe Microsoft Edge browser (Week 04)

De nieuwe Microsoft Edge browser is gearriveerd. Hier lees je hoe je aan de slag kan met de nieuwe browser.

Sinds gisteren is de nieuwe Microsoft Edge browser officieel beschikbaar. In de komende weken zal Microsoft de nieuwe Edge geleidelijk aan uitrollen via Windows Update voor Windows 10 gebruikers. Maar voor wie niet kan wachten kan je de nieuwe browser nu al downloaden en installeren.

Microsoft Edge

Gebruikers van Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 en macOS kunnen via de nieuwe downloadpagina van Microsft Edge al downloaden. Voor wie Chrome gebruikt zal de nieuwe Edge heel herkenbaar zijn. Een heleboel functies in de nieuwe Edge zijn ook te gebruiken in Google Chrome. Maar hoe ga je nu aan de slag met de nieuwe browser?

  1. Ga naar de downloadpagina en download de installer.
  2. Open de installer en installeer de nieuwe Edge. Ook het logo zal mee veranderen.
  3. Nadat de installatie rond is kan je de nieuwe browser meteen aan de slag gaan.
  1. Het is mogelijk om alle data vanuit Chrome te importeren. Maar je kan er uiteraard ook voor kiezen om met een propere lei te beginnen.
  2. Heb je meerdere toestellen? Zorg dan dat je overal op hetzelfde account bent ingelogd zodanig dat al je gegevens correct gesynchroniseerd worden.

Edge voor mobiel

De nieuwe browser is ook beschikbaar voor mobiele toestellen en is beschikbaar voor Android en iOS.

 

Bron: TechPulse van 16 januari 2019

Doccle: Al je facturen op één plaats (Week 03)

Papieren documenten zijn verleden tijd. Breng structuur in je administratie en ga aan de slag met Doccle. Zo heb je in een paar kliks al je documenten op één centrale plaats.

Krijg je nog steeds dagelijks facturen en andere documenten op papier in je brievenbus? Dan ben je niet goed bezig. Digitaliseer ook je administratie. Dat bespaart de wereld een berg papier en zorgt ook voor meer structuur in je administratie. Het is even wennen, maar na verloop van tijd is Doccle een gewoonte. Geen zorgen, het is veilig en zo gemaakt dat iedereen er gemakkelijk mee overweg kan.

 

gt

Lees hier hoe je er gebruik kan van maken.

Bron: TechPulse van 3 januari 2020

Werken met Google Agenda (Week 02)

Heb altijd uw agenda bij de hand met de app van Google Agenda.

Zet de optie 'Verjaardagen' aan in Google Agenda. De geboortedagen van vrienden, familie en andere contactpersonen staan dan automatisch in uw agenda.

 

gt

Lees hier hoe je er gebruik kan van maken.

Bron: SeniorWeb van 24 december 2019