WERKEN MET PHOTOFILTRE:

Deel 1: Installeren en eerste bewerkingen

Hier de link naar Deel 2: gevorderd

 


Het beeldbewerkingsprogramma Photofiltre is ontworpen door Antonio da Cruz. Het bestond tot begin 2008 uit een gratis versie en een betalende “studio”-versie. Thans kan je alleen nog de betalende versie downloaden van www.photofiltre-studio.com. Tussen beide is geen heel groot verschil. Er bestaan verschillende gratis programma’s: Picasa (van Google), Irfanview (van Skiljan Irfan), GIMP…We hebben met voornoemde drie gewerkt en er cursus over gegeven. Waarom dan kiezen voor dit programma?

We kunnen het niet beter verwoorden dan in de termen van Robert Brus, die op 21.3.07 op computertotaal.nl schrijft:

PhotoFiltre is een verassend goed Engelstalig fotobewerkings-programma met de mogelijkheid een Nederlands taalpakket te installeren. Ondanks dat het een gratis programma is, biedt PhotoFiltre genoeg opties om aan al uw wensen te voldoen.

Zo kunt u meer dan honderd verschillende filters gebruiken, zijn er verschillende selectiefuncties en kunt u al uw selecties later opslaan om later weer te gebruiken. PhotoFiltre gebruikt een eenvoudige werkbalk met pictogrammen, waarop alle functies direct te gebruiken zijn.
Via de website van PhotoFiltre kunt u plugins downloaden om zo meer functies te geven. Mogelijke plugins zijn lenscorrectie, ‘red eyes’-removal, het maken van een contactsheet, ‘white balance’
en ondersteuning voor animated gif.
 

Waarin PhotoFiltre uitblinkt ten opzichte van andere fotosoftware is dat u bij andere
programma’s een hele reeks van stappen moet doorlopen om iets voor elkaar te krijgen, terwijl bij PhotoFiltre vrijwel alles direct gebeurt.
 

De vrije versie mag nog steeds gebruikt worden.

1. Voorbereiding: Map "Photofiltre maken"

Maak onder “C:\Program Files” een Map “Photofiltre” aan. Plaats daar alle bestanden in.

We tonen eerst de klassieke weg, van oorspronkelijk Engels naar Nederlands. Wie de hele NL-versie in één keer wil downloaden, gaat naar 4. of klikt op deze link

2.1 Installatie van PhotoFiltre – Klassieke weg 1: Engelse versie

Er zijn twee wegen: de lange klassieke via Engels of Frans, en de directe via bij voorbeeld onze site. We volgen eerst de klassieke weg, die de jongste versie biedt.
Vooreerst kan je downloaden van het net. Opgepast. Wie naar "photofiltre.com" gaat, krijgt wit openingsvenster, zoals hierboven, kiest dan taal, en moet daarna links in rubriek "freeware" klikken op "Photofiltre V6". en daar op "downloads". Zo krijg je de Engelse of de Franse versie:
http://photofiltre.free.fr/utils/pf-setup-en.exe

Of je haalt de Engelse versie 6.3 (januari 2008) binnen van onze website door te klikken op deze link . Het dialoogvenster "Bestand downloaden" wordt geopend (zie afbeelding rechts). Opslaan onder map Photofiltre! Daarna klik je op "UItvoeren" of, in de map Photofiltre, op "setup...exe". Je krijgt een welkomstvenster.

Volg gewoon de aanwijzingen. Nadat je op “I agree” (akkoord) geklikt hebt, probeert hij het programma standaard in “Mijn Documenten/Mijn afbeeldingen” te plaatsen. Beter lijkt het ons om het programma onder de Map “Photofiltre” te plaatsen. Nu heb je het Engelstalige programma binnengehaald. Wij willen Nederlands.

2.2 Klassieke weg 2 : Downloaden en ontzippen van Nederlandstalig programma

Je kan de taalmodule weer van het net halen: http://photofiltre.free.fr/utils/TranslationNL.zip (door scrollen tot je "Nederlands" ziet, en dan dubbelklik. Plaats dit opnieuw in de Map Photofiltre. Het gaat wel om een gezipt bestand. U moet dus ontzippen (gaat direct in Win XP of VISTA)

Het Nederlandstalige document vind je ook op onze website via deze link. De 3 ontzipte bestanden TranslationNL.plg, Photofiltre.htm en Photomasque.htm moeten wel direct onder PHOTOFILTRE staan.

Als het systeem je zou vragen of bepaalde documenten overschreven mogen worden, dan kan je dit toestaan. Vervang dan de Engelse of Franse help door documenten voor de Nederlandse.

3. Even controleren: hebben we alle nodige onderdelen in de juiste volgorde?  

Open via de Verkenner de map PHOTOFILTRE ( C:\program files\PHOTOFILTRE\) en bekijk de inhoud. Dit zou er ongeveer moeten staan, waarbij [ ] = Map:

License.txt
[Masks]
[Patterns]
[Plugins]
[Selections]
PhotoFiltre.exe
PhotoFiltre.htm
PhotoFiltre.ini
PhotoMasque.htm
test.ini
TranslationEN.plg
TranslationNL.plg
Uninst.exe

Eventueel zijn de mappen Masks, Plugins en Selection nog niet aanwezig, maar dat is niet erg. Bij het opstarten van PhotoFiltre laadt het programma het eerste .plg bestand (taalversie) dat gevonden wordt, en meteen ook die mappen. Als je hierboven kijkt staat eerst de EN- of Engelstalige versie. Want EN komt in het alfabet voor NL. Twee oplossingen: je verwijdert het EN-bestand, of je hernoemt TranslationNL.plg als TranslationANL.plg. Waarbij A zou kunnen staan voor Algemeen….

4. Voor wie het eenvoudig wil: NL-versie direct

Als je de klassieke weg te moeilijk vindt, kan je rechtstreeks de NL-versie 6.3.1 van begin 2008 vinden via Deze link. Na veel zoeken vonden we ze zelf op "oudje.nl". Let wel: je krijgt een pak plugins mee, maar NIET rode oogjes. (zie hieronder). Bij opstarten krijg je eventueel de boodschap: "kan bestand libgfl211.dll niet vinden". Niets van aantrekken: klik op OK.

Klap op de vuurpijl: je kan nu de jongste versie (jan.08) met alle plugins in één keer downloaden van http://www.oudje.nl/pf/update/pf-6.3.1.exe . Klik op "uivoeren", of desgewenst eerst op "opslaan" (onder map Photofiltre) en keer dan terug naar deze link, en klik op "Uivoeren". Om de Gereedschapsbalk zichtbaar te maken, moet je in Menu Beeld > Gereedschapspalet aanvinken! Voor plugins, zie aanwijzingen hieronder.

5. Bijkomende plug-ins apart downloaden en de plug-ins werkbalk zichtbaar maken.

Je kan ook nog een hele reeks plug-ins of hulpprogramma’s downloaden.

http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm Daar klik je op "Plugins", en je krijgt een hele reeks.

Enkele interessante mogelijkheden zijn:

Red eyes removal (om vlot rode oogjes te corrigeren)

Animated GIF import (om geanimeerde of bewegende beelden te maken)

Contact sheet (om een miniatuuroverzicht van een hele reeks foto’s te maken)

Import Twain (foto’s vanuit een scanner binnen halen)

Mirror effect (foto’s te spiegelen of omgekeerd af te beelden)

Histogram editor (om het histogram of de zwart-wit en kleurenbalans grafisch af te beelden)

De toegevoegde plugins, moeten ontzipt worden, en komen onder de map “plugins” te staan.
Om de plug-ins werkbalk zichtbaar te maken, vink je in het menu Beeld > het item Plugins werkbalk aan. Daarbinnen maak je een keuze, door de gewenste plug-ins aan te vinken.
Mocht je het pictogram voor Rode oogjes niet zien, dan vink je dit, en de meeste andere plug-ins aan via Menu Gereedschappen > Voorkeuren > Plugins werkbalk (zie afbeelding). Je moet dan wel Photofiltre sluiten en herstarten. Let wel: in totaal niet meer dan 20 plugins aanvinken!

6. Handleidingen: zowel in het Engels als (na zoeken) in het Nederlands  

Er zijn voor Photofiltre een hele reeks “tutorials”: zie http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm. Klik dan op "tutorials". Die zijn deugdelijk, maar eerst alleen in het Engels opgemaakt.
Een beperkte NL-handleiding vind je in Photofiltre.htm

Korte praktische Handleidingen zijn er ook op de al eerder vermelde website van Jeroen De Bruijn. Hier is de link. Nu heeft Date van der Zaag de Franse Handleiding voor Photofiltre Studio in het Nederlands vertaald: 12 hoofdstukken, ca 80 pagina's, in PDF. Veel is ook bruikbaar voor de vrije versie. Zie deze link.
Je hebt wel Adobe Reader nodig! (www.adobe.com)


 

PhotofiltreStudio

openingspagina www.photofiltre-studio.com

 

downloadvenster: opslaan in Map Photofiltre!

De doewijzer voor installatie: Next!


Standaard wil Photofiltre zich installeren onder "Mijn afbeeldingen" > Ga naar Map Photofiltre!

 


Het bestand voor Nederlands (lg=Language)

 

 

 

 

Het Pluginsvenster

 

 

 

 
 

7.Aan de slag: opstarten en verkennen

Normaal is na installatie op het bureaublad een snelkoppeling geplaatst: Als je dat niet hebt, ga dan via verkenner naar Map Photofiltre, en klik op Photofiltre.exe . Dit is wat je normaal te zien krijgt: (achtergrondkleur wordt door uw PC-instellingen voor achtergrond bepaald - Let op de linkerbalk met plugins!):

 

7.1. Eerste verkenning

Voor de kenners, dit lijkt nogal goed op Photoshop Elements. Althans toch voor de Menubalk, en rechts de gereedschapskast. Het grootste verschil zit hem in de tweede (onderste) knoppenbalk: die laat toe om op een foto direct allerlei bewerkingen uit te voeren en onmiddellijk het effect te zien.

Om die menubalk goed te kunnen bekijken laden we eerst een foto binnen: kopieer de nevenstaande foto "WEIMARilmBRUGlinks.jpg" naar "Mijn afbeeldingen" of een andere map. Standaard wordt een foto geopend op een bepaald % van de grootte, zodanig dat je hem in zijn geheel te zien krijgt. De grootte van de foto wordt zo getoond:
En daarnaast heb je de uit- en inzoomknop.

Via menu Bestand > Openen > Mijn afbeeldingen (of andere) open je nu de foto. Hij komt links boven te staan, met zijn titel en formaat in de vensterbalk. Overloop nu maar de verschillende menu's. Wat zijn de rijkst gevulde? Juist: Afbeelding, Aanpassen en Filter. Even geduld

Je kan echter ook al onmiddellijk met de onderste knoppenbalk allerlei bewerkingen uitvoeren:Beginnend met
"Auto niveau's" = verbeteren van kleurverhoudingen; dan

"Auto contrast" = automatisch verbeteren contrast

"Helderheid -" = helderheid verminderen

"helderheid +"= helderheid verhogen, enzovoort. Test even uit!
Let wel: als je één of meerdere stappen terug wil keren, klik op Ctrl + Z . En als je één stap vooruit wil, Ctrl + Y. Dit is een goede tip!

Zoek nu eens verder tot je het hiernaast afgebeelde effect ("oude foto") verkrijgt! Sla op als "Brug....oud". Standaard slaat Photofiltre in .jpg-formaat op.

Aan het einde van de knoppenbalk hierboven vind je een opstaande enkele en dubbele driehoek. Daarmee kan je "gewoon verscherpen" of "(fel) versterken". Experimenteer ook daar eens mee!

Let wel: "Opslaan als" gaat in twee stappen: eerst moet je de opslagmap kiezen (en eventueel de bestandsnaam aanpassen), en daarna krij je nog een "kwailteitsvenster" met standaard ingestelde kwaliteit "90% compressie" enzovoort. Je kan voor minder compressie kiezen, bij voorbeeld 75%, maar dan vergroot uw bestand. Ga niet onder die 75! Zelf laten we alles zoals het is, en klikken gewoon op OK.
OpslagvensterKwaliteitFoto

 


7.2. Grootte en Resolutie aanpassen

Zoals we al weten heeft elke foto een grootte (gemeten in pixels, of ook in inches of cm) en een resolutie (ppi: pixels per inch).

Open in Photofiltre onze eerste foto van de brug. Er zijn twee manieren om de grootte en resolutie te ontdekken, én ze meteen ook te wijzigen.
1. Klik in menubalk op Afbeelding > Afmetingen (of Ctrl+H) Je krijgt het scherm "Afmetingen" te zien

2. Rechts klikken in de titelbalk of in de foto geeft een hulpmenu, waar je op "Afmetingen afbeelding" kan klikken. Dit gaat sneller, levert hetzelfde resultaat.

Kloppen deze gegevens? Afmetingen zijn 800 x 600, resolutie is 300,00 ppi. Wil je breedte/hoogte in cm, klik dan op uitrolpijltje naast "pixels" en je kiest voor cm. Ook bij de resolutie kan je "pixels per cm" kiezen. Maar we verkiezen de traditionele standaarden.

Wijzig nu eerst de Afmeting, en ga naar 400 x 300 pixels. Dat levert de foto "Brug...gehalveerd" Sla op. Bekijk beide foto's in Photofiltre: Is er een ander verschil dan in grootte?

Wijzig daarna de resolutie: van 300 ppi naar 90 ppi. Sla op als "Brug....90ppi".

Let eens op de veranderingen in het vakje "Geheugen" (opslag).

Om een foto per e-mail te versturen, die daarna alleen op de PC bekeken wordt, kan je de resolutie aanpassen aand de meest gebruikte schermresolutie: dat is 1024x768 pixels. Stel daarom de maateenheid op pixels in, en neem als Breedte 1024. Is de foto van het gewone 4:3 formaat (dus breder dan hoog), dan is dit OK. Voor een "rechtopstaande" foto, die je in één keer op het scherm wil kunnen zien, moet je de breedte dan op 768 instellen.

Bekijk beide foto's in Photofiltre: zie je verschil? Het probleem is dat we alles bekijken in eenzelfde schermresolutie van ca 90 ppi. Als je een uitvergroting maakt (300%), dan zie je wel het resolutieverschil tussen de foto hieronder, en de foto rechts

 

 


Rechts is er meer "detail" en contrast (zie brugleuning).

Terwijl we nu toch in de menurubriek "Afbeelding" bezig zijn:

Probeer andere mogelijkheden uit: Verticaal/Horizontaal spiegelen,

Roteren in verschillende richtingen en graden,

en zeker ook "Kader toevoegen"

en "Schaduw".

Een kader toevoegen gaat als volgt: "Afbeelding" > "Kader toevoegen". Bepaal eerst de breedte 7 (px) of breder zo je dat wenst.

Daarna kies je de kleur - liefst een lichte, zoals in ons geval lichtgroen. Klik op OK.

Daarna voeg je een Schaduw toe: "Afbeelding" > "Schaduw om afbeelding".

Kies eerst de kleur (standaard: zwart, en dat lijkt ons goed, of een andere donkere kleur).

Breedte zetten we op 5 pixels (of meer zo je wil, maar steeds minder dan de breedte van het kader).

Als positie kiezen we "Onder/Rechts", wat standaard aangevinkt staat.

Experimenteer desnoods met andere posities, maar keer dan steeds terug (Ctrl Z)

Sla op als "Brug....KaderGroenSchaduwZwart".

 

Het resultaat ziet eruit zoals hiernaast afgebeeld

 

Verdere mogelijkheden bekijken we in Deel 2.

 

 

 

Ziehier de link: Deel 2: gevorderd

 

Walter Leirman, 1 oktober 2008


Brug tot helft verkleind (zichtbaar in PhFi)

Resolutie van 300 naar 90 ppi - Op PC-scherm niet goed te zien - Zie vergrotingen


KaderToevoegen

SchaduwOmAfbeelding

Brug met lichtgroen kader en zwarte schaduw