Huidige encryptiemethodes nutteloos?

Ik wil wel zo'n snelle computer...

In het tijdperk van kwantumcomputers zijn de huidige encryptiemethodes nutteloos. Tanja Lange van de Technische Universiteit Eindhoven en Daniel J. Bernstein van de University of Illinois dringen daarom in een paper aan dat we nu al moeten werken aan betere encryptiemethodes. Indien cybercriminelen kwantumcomputers inzetten, kunnen ze immers alle data die versleuteld over het internet wordt verstuurd decrypteren.

Tijd dringt

Waarschuwingen dat kwantumcomputers huidige encryptiemethodes nutteloos maken, zijn niets nieuw. Lange roept al sinds 2006 op om betere encryptie-technieken te maken. Om zo’n sterke technieken te maken dat zelfs een kwantumcomputer deze niet kan kraken, heb je echter erg veel bandbreedte nodig. Hierdoor zijn er vooralsnog geen goede alternatieven naar voren geschoven.

 

Lange en Bernstein schrijven echter in hun paper dat er wordt verwacht dat de eerste kwantumcomputers iets na 2025 gebouwd zullen worden.

 

“Encryptietechnieken naar eindgebruikers brengen duurt vaak 15 tot 20 jaar, na de ontwikkeling en standaardisatie van deze methodes,” zegt Lange. Daarom roept ze op om onmiddellijk in actie te schieten. Indien kwantumcomputers er sneller zijn dan betere encryptiemethodes, kunnen staatsgeheimen en andere gevoelige data immers in de verkeerde handen vallen.

RSA-cryptografie

Lange en Bernstein zijn niet de enige security experts die waarschuwen voor de gevolgen die kwantumcomputers kunnen hebben. Tijdens de Atos Technology Days sprak ik met Arnaud Bertrand, Head of Big Data bij Atos, en hij had een soortgelijke mening. “Door kwantumcomputers zullen klassieke cryptografie-methodes in onbruik geraken. Daarom zijn we al op zoek naar veilige alternatieven,” vertelde hij toen.

 

Het gevaar dat achter de kracht van kwantumcomputers schuilt, is dan ook erg reëel. Momenteel wordt er vaak gebruik gemaakt van RSA-cryptografie om bestanden te versleutelen. Deze techniek is gebaseerd op het feit dat het bijna onmogelijk is om de twee oorspronkelijke priemgetallen te achterhalen, wanneer je slechts het product van de vermenigvuldiging kent en de getallen groot genoeg zijn. Het product wordt bij deze techniek gebruikt als de publieke sleutel.

 

Met huidige computers duurt het zo’n honderd jaar om de getallen achter een RSA-sleutel te vinden. Kwantumcomputers zijn echter in staat om bepaalde problemen veel sneller op te lossen dan huidige computers.

 

Met zo’n computers zou je de oorspronkelijke getallen al binnen enkele seconden gevonden hebben. Nieuwe encryptiemethodes zijn daarom een must.

 

Bron: Smart Business van 14 september 2017

TOP  

Google Drive stuurt desktop-app op pensioen

Waarom switchen ze niet automatisch...

Google stopt met de ondersteuning voor zijn Drive-software voor Mac en PC, zo kondigt het concern aan in een blogpost. Vanaf 11 december zal Google geen updates meer uitbrengen en op 12 maart wordt de software geheel lam gelegd zodat je de desktopapplicaties niet meer kan gebruiken. In oktober worden gebruikers verwittigd dat de software op pensioen gaat.

Backup & Sync

Moeten we overstappen op een andere clouddienst, zoals Onedrive of Dropbox? Neen: gebruikers kunnen volgens Google overstappen op Drive File Stream en Backup & Sync.

 

Beide nieuwe desktopprogramma’s zijn naast elkaar te gebruiken en zijn – zoals de Drive-software – te gebruiken op zowel Windows als Mac. Over potentiële Linux-ondersteuning is er nog niets bekend.

 

In juni stelde Google de dienst Backup & Sync voor, die de opvolger voor Drive op de desktop moet worden. Deze nieuwe applicatie mikt op consumenten en combineert de functionaliteit van Google Drive en Google Photos.

 

Zoals de naam het al doet vermoeden, kunnen gebruikers hiermee hun mappen back-uppen en synchroniseren.


Ook organisaties kunnen op hun beide oren slapen. Daarvoor voorziet de technologiereus Drive File Stream, waarmee zakelijke gebruikers snel toegang hebben tot all bestanden uit Mijn Drive en Drives van teams.

 

Met deze dienst verlies je minder tijd met het synchroniseren van de harde schijf, aldus Google. De feature is vanaf 26 september beschikbaar voor gebruikers van G Suite.


Bron: TechPulse van 8 september 2017

TOP  

5 populaire apps die je beter verwijdert

Zullen de jongeren niet graag horen...

Nadat je je Android-smartphone enige tijd gebruikt, lijkt het toestel trager te reageren en de batterij sneller leeg te lopen. Doorgaans wil dat niet zeggen dat de hardware aan vervanging toe is. In plaats daarvan heb je apps geïnstalleerd die de resources van je telefoon tot het uiterste drijven. Bovendien nemen sommige apps het niet al te nauw met je privacy. Welke populair applicaties haal je best van je toestel?

1. Facebook (Messenger)

Van alle sociale media die je op je smartphone hebt staan, is Facebook één van de eerste die je zou moeten verwijderen. Zowel de Facebook- als Messenger-app verbruiken erg veel resources, waardoor de batterij van je smartphone snel leeg is en je toestel trager reageert.

 

Bovendien vragen de apps veel te veel toestemmingen voor wat ze doen. Waarom moet Facebook bestanden van je toestel kunnen verwijderen en met welke reden heeft het sociale medium continu toegang tot je microfoon nodig?

 

Wie een snelle smartphone wil die zijn privacy respecteert, zwiert de apps van Facebook er best onmiddellijk af.

2. Snapchat

Een andere populaire app om in contact met je vrienden te blijven, is Snapchat. Terwijl je berichten plaatst en bekijkt, gebruikt de software echter erg veel resources. Je batterij wordt leeggezogen en het geheugen van je toestel wordt opgebruikt. Bovendien downloadt de app automatisch content waarvan hij vindt dat jij ze moet ontdekken. Heb je last van een trage telefoon? Verwijder Snapchat dan van het toestel.

3. Netflix

Mensen gooien hun tv-abonnement steeds vaker buiten ten voordele van Netflix. Via het internet kan je uiteenlopende series en films bekijken, waardoor je smartphone eveneens een gegeerd medium wordt om films te bewonderen.

 

Hierdoor gebruik je je telefoon gedurende langere periodes, waardoor je batterij wordt belast. Bovendien kan je tegenwoordig series downloaden, waardoor je eveneens de opslagruimte van je toestel opgebruikt.

4. Outlook

Outlook synchroniseert je mails op de achtergrond, wat geheugen verbruikt en de batterij doet leeglopen. In de eerste plaats verlaag je daarom best de synchronisatiefrequentie van de app.

 

Wie de slokop volledig beu is, kan echter de standaard mail-app van Android overwegen. Deze software omvat wel niet alle functies die je van Outlook gewend bent.

5. Brightest Flashlight-Multi LED

Tijdens stroompannes en concerten is er niets zo handig als een zaklampapp. Sommige van deze apps verbruiken jammer genoeg wel erg veel resources van je toestel én verzamelen op de achtergrond een hoop gegevens.

 

Brightest Flashlight-Multi LED is een voorbeeld van een populaire zaklampapp die wel erg veel toestemmingen vraagt. In theorie hebben de apps enkel toegang nodig tot je camera, maar deze app vraagt eveneens toestemming om je contactpersonen te bekijken en je locatie te detecteren.


Bron: Technet van 7 september 2017

TOP